Galet fin gala

Wow vilken gala jag fick vara med om i går kväll! Svenska kulturfonden firade 100 år av finlandssvensk musik med konserten ”Spegling”. 1200 personer i publiken och nästan 200 personer på scenen! Allt från barnkörer och Akademen och Lyran via FORK, KAJ och Frida Andersson till hårdrockssångaren André Linman och mezzosopranen Monica Groop. Och Wegelius sinfonietta under ledning av Anna-Maria Helsing. Jag och vännen Riko Eklundh fick göra ett potpurri med låtar av Georg Malmsten, Erik Lindström och George de Godzinsky. Frackar, lackskor och ett helt gäng med fantastiska dansare. SÅ roligt! Höjdpunkten var kanske ändå avslutningssången där vi alla kom in på scenen och sjöng ”Modersmål och fäders land”. Mäktigt och berörande. Under veckan har jag ju annars turnerat landet kring med mina grekiska vänner i Artemis från Leros. Konserterna har känts VIKTIGA och RIKTIGA. Deras sånger om fred och frihet och framtidstro har suttit så fint i tiden. Ärligt talat kändes den här påkostade galan ganska fjärran och nästan främmande, från den stämning jag befunnit mig i hela veckan… Men när vi alla stod där tillsammans, sida vid sida, och sjöng fick jag gåshud. Det är fint att vara en del av en minoritet och att veta vem man är och var man kommer i från. Endast då kan man gå utanför sin bubbla och göra nåt större, tror jag. Det ska vi ofta påminna varandra om att göra!

Yle Vega sände direkt, så konserten hittas på Arenan. Yle Fem spelade in konserten och kommer att sända den under påsken. Bilden från konserten är knäppt av Christoffer Ryhänen från Fotofabriken.

17310146_10154191070041782_8242128883456592527_o