ESC 2017 – så här skulle jag rösta

Jag hade glädjen att stå med i juryn i SVT-produktionen ”Inför Eurovision Song Contest” under 9 roliga år. Efter det fortsatte jag av bara farten att betygsätta alla ESC-låtarna här på min hemsida. Ni är många som har läst och feedbackat genom åren – och det har varit superkul. Tanken var nog att betygsätta låtarna också i år – men tiden har helt enkelt inte räckt till. Och nu är det redan ESC-vecka?! Eftersom själva TV-programmet också lagts i malpåse är det kanske dags att förnya sig även här på hemsidan. Därför blir det några listor i år. 🙂

Först en lista över hur jag skulle rösta. Då leker vi alltså att det är final och att alla 42 låtar på något konstigt sätt tagit sig dit (i det här skedet vet vi ju inte alls vilka som gör det). Så här röstar den Lundinska juryn:

01p            FRANKRIKE – Alma: Requiem

02p            MAKEDONIEN – Jana Burceska: Dance Alone

03p            TJECKIEN – Martina Bárta: My Turn

04p            PORTUGAL – Salvador Sobral: Amar Pelos Dois

05p            ISLAND – Svala: Paper

06p            FINLAND – Norma John: Blackbird

07p            ARMENIEN – Artsvik: Fly With Me

08p            BULGARIEN – Kristian Kostov: Beautiful Mess

10p            ESTLAND – Koit Toome & Laura: Verona

12p            ITALIEN – Francesco Gabbani: Occidentali’s Karma

Det är ett mycket bra schlagerår i år! Finns en massa bra låtar som hamnar utanför listan, till exempel Australien, Sverige, Lettland, Storbritannien och Nederländerna… Ett annat år hade de absolut kunnat kvala in i min top-10. En låt som länge fanns i min top-5 var Belgien. Fortfarande gillar jag själva låten och studioversionen av den. Men efter att ha sett Belgiens skakiga repetitioner i Kiev, har den ramlat ur min top-10. Tyvärr! Och det kan ju vara att min top-10 kommer att se helt annorlunda ut på lördagen. Dels för att vissa av låtarna jag har på min lista kanske inte ens har tagit sig dit. Dels finns det som vanligt låtar som överraskar och växer när man ser dem live. Och de som rasar likt korthus.