Om Thomas

För många är jag ”den där schlagerfinnen” som dyker upp i schlagerpanelen i SVT framåt våren varje år. Och helt fel är det ju inte… Jag ÄR finne och jag har DYKT upp i ”Inför ESC” varje år 2004-2012. Och jag ÄLSKAR ju schlager och framför allt Eurovision Song Contest. Men jag gör också mycket annat! De facto sysslar jag med helt andra saker den största delen av året. Jag är programledare i radio och TV, konferencier och moderator på galor och mässor, skådespelare och framför allt sångare – på helt andra scener än schlagerscenen. Föreläser också gärna om social kompetens och publikmöten.

Allra helst skulle jag vilja kalla mig själv ”inspiratör”. Men det är kanske lite väl pretentiöst? Men det är i alla fall det jag helst gör och brinner för – att inspirera andra. Genom att sjunga eller prata. Berätta historier. Jag vill hjälpa folk att förverkliga sina drömmar. Den sverigefinska författaren Susanna Alakoski har sagt att drömlösa tillstånd är det farligaste som finns för ett samhälle. Mänskor som glömt eller aldrig fått lära sig att drömma. Jag hade lyckan att lära mig det. Många av de drömmar jag drömde som barn och tonåring har gått i uppfyllelse. Inte av sig självt – tvärtom. Men genom att drömma har det stått klart för mig vart jag vill nå. Och med hårt arbete och ofta ganska långa omvägar har jag tagit mig dit. Karriärmässigt handlar det om egna program i radio och TV, att få jobba med Eurovision Song Contest, stå på Svenska Teaterns scen i musikaler som PlayMe och Cabaret, sjunga på Off-Broadway i New York och en lång rad visfestivaler och kyrkor i hela Norden, skriva sånger i samarbete med fina kolleger, jobba med Stjärnfall (en av Finlands största improvisationsteatrar), turnera i finska skolor och på finska arbetsplatser och inspirera folk att våga tala svenska. Bara för att nämna några drömmar. Jag fortsätter att dagdrömma och hoppas att drömmarna med tiden blir till konkreta produktioner som gör att kanske just du och jag möts i något sammanhang, någonstans, någon gång.

Det mesta jag gör på en scen genomsyras av just de här tankarna.Under rubriken ”Program” kan du läsa om färdiga föreställningar och programhelheter som jag ofta gör. Men jag skapar också gärna något nytt unikt program enligt dina önskemål. Sjunger och pratar på både stora och små scener – allt från festivaler och galor till bröllop och begravningar.

Ta gärna kontakt!

Thomas